Поделитесь ,пожалуйста, опытом противодействия банкам по поводу повышения процентных ставок по кредитам: письма и т.д..
Подставляйте свои данные и вперед.
Голові Правління Приватбанку
Дубілет О. В.
49094, М.Дніпропетровськ, вул.Набережна Перемоги, 50
Копія: Отделение, где вы получали кредит.
от _______________________________
мешкаю за адресою:_____________________
Станом на 30 січня 2009 року я користуюсь кредитом, який наданий Приватбанком в особі філіі (_Ваше__отделение,__где Вы кредитуетесь_) на суму _______________ доларів США. з оплатою за користування кредитом відсотків у розмірі __________ на місяць на суму залишку заборгованості за кредитом зі сплатою позичальником коштів у сумі _________ Доларів США. щомісячно до __________20..р. За час існування кредитної заборгованості з __________200.р. мною жодного разу не були допущені затримки погашення відсотків чи основної суми боргу або інші порушення умов договору, в тому числі щодо надання банку своєчасної та достовірної інформації про мій фінансово-майновий стан та щодо страхування майна за мій рахунок на користь банку.
Тому для мене великим подивом було отримати 12.01.2009р. від Вашого імені офіційний лист №_________ від ___________ щодо підвищення номінальної ставки відсотку за кредитом до _____________% річних. Ще більший подив в мене викликала аргументація такого рішення банку, а також те, що в ході спроби реалізації цього рішення Приватбанк допустив кілька суттєвих порушень вимог законодавства України та нормативно-правових актів Національного банку України. В цьому листі я змушений викласти обґрунтовану крити¬ку аргументації Приватбанку та вказати на ознаки порушення законодавства України в сфері кредитування.
Стосовно ознак порушення Приватбанком вимог законодавства України та нормативно-правових актів НБУ в ході спроби реалізації рішення про зміну відсоткової ставки доводжу до Вашого відома наступне:
- По-перше. 12 грудня 2008 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони банкам змінювати умови договору банківського вкладу та кредитного договору в односторонньому порядку)». Вказаний закон передбачає доповнення Цивільного кодексу України статтею 1056-1 такого змісту: "Стаття 1056-1. Проценти за кредитним договором.
1. Розмір процентів та порядок їх сплати за договором встановлюється банком і визначається в договорі в залежності від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.
2. Встановлений договором розмір процентів не може бути збільшений банком в односторонньому порядку.
3. Умова договору щодо права банку змінювати розмір процентів в односторонньому порядку є нікчемною".
Крім того, у Законі України "Про банки і банківську діяльність" статтю 55 доповнено частиною четвертою такого змісту:
«Банкам забороняється в односторонньому порядку змінювати умови укладених з клієнтами договорів, зокрема, збільшувати розмір процентної ставки за кредитними договорами або зменшувати її розмір за договорами банківського вкладу (крім вкладу на вимогу), за винятком випадків встановлених законом».
Вказані зміни до законодавства набрали чинності 9 січня 2009 року, а підвищення процентної ставки за кредитним договором банк в односторонньому порядку пропонує підвищити з 01.03.2009р. Саме через це ще більше здивування у мене викликало те, що такий поважний банк як Приватбанк своє рішення про підвищення ставок обґрунтовує комерційною доцільністю всупереч діючому законодавству.
- По друге, надсилання ксерокопій листів про намір змінити умови договору за підписом керівника банку з ксерокопією самого підпису не передбачено умовами як кредитного договору так і чинного законодавства. Крім того, надсилання тільки одного листа без Додаткової угоди та без супроводження інформацією щодо реальної вартості кредиту є порушенням вимог Правил надання банками України інформації споживачу щодо умов кредитування та сукупної вартості кредиту (затверджені Постановою правління НБУ №168 від 10 травня 2007 року та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 25 травня 2007 року №541/13808). Зокрема, пункт 1.3 Правил встановлює що «Банки зобов’язані забезпечувати виконання цих Правил: [...] під час укладення кредитних договорів зі споживачами; [...]». Пропозиція про зміну значення процентної ставки із наданням позичальнику можливості достроково припинити дію угоди у разі непогодження рівнозначно переукладанню кредитної угоди, тому Приватбанк зобов’язаний був разом із текстом листа та Додаткової угоди надати мені всю необхідну інформацію згідно вимог зазначених Правил, чого, на жаль, не відбулося.
Крім того, згідно ст. 654 Цивільного кодексу України, зміна або розірвання договору вчиняється у тій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту. Правочини вчиняються усно або в письмовій формі (ч. 1 ст. 205 Цивільного кодексу України). Так, відповідно до ч. 1 ст. 207 Цивільного кодексу України, правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. При цьому, норма закону носить імперативний характер і не робить виключень до порядку зміни умов договору в односторонньому порядку. Іншими словами, обмін листами є обов’язковим. Якщо обмін листами не відбувся «формально» правочин не може вважатися вчиненим у письмовій формі. Наслідки недодержання письмової форми договору передбачені ч. 2 ст. 1055 Цивільного кодексу України, відповідно до якої «кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним».
Хочу також звернути увагу Банку на те, що письмове повідомлення Банку про зміну умов кредитного договору повинно містити підпис уповноваженої особи та печатку банку. Згідно ч. 2 ст. 207 Цивільного кодексу України, передбачено що [...] Правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства, та скріплюється печаткою. Враховуючи те, що Банк має тисячі клієнтів яким у стислі строки були надіслані аналогічні повідомлення, є достатні підстави вважати що усі ці листи, в тому числі повідомлення адресоване мені як споживачеві, не було підписано особисто головою правління банку. Крім того, письмове повідомлення банку повинно обов’язково містити відтиск мокрої печатки банку. В іншому разі, споживач позбавляється можливості для ідентифікації відправника повідомлення, а отже і прийняття нових умов за кредитом.
- По-третє, зміна відсоткової ставки за договором неможлива без зазначення обґрунтованих підстав для цього. Пункт 3.5 згаданих Правил встановлює, що «Банки мають право змінювати процентну ставку за кредитом лише в разі настання події, не залежної від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку. Банки не мають права змінювати процентну ставку за кредитом у зв’язку з волевиявленням однієї із сторін (зміни кредитної політики банку)». В якості аргументації рішення банку в листі наведені два фактори: зміна курсу долара США до гривні більше ніж на 10% у порівнянні з курсом долара США до гривні, встановленого НБУ на момент укладення даного Договору, зміні облікової ставки НБУ; зміна розміру відрахувань у страховий (резервний) фонд або зміна середньозваженої ставки по кредитах банків України у відповідній валюті (по статистиці НБУ).
Ці аргументи не можуть вважатися такими, що мали безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку щодо кредиту, який наданий в користування особисто мені,оскільки посилання на зростання вартості грошових ресурсів на міжбанківському ринку України наведене без зазначення джерел даних та періоду часу. Вважаю своїм обов’язком зазначити, що оскільки Приватбанк входить до переліку банків України, за орієнтовними даними яких розраховується основний індекс вартості міжбанківських ресурсів в Україні -КіеvРгіmе - Ваш банк не має жодного права використовувати вартість міжбанку в якості аргументу зміни ставки для споживачів, оскільки Ви самі приймаєте участь в її формуванні. З юридичної точки зору така аргументація може вважатися ознакою недобросовісної конкуренції з відповідними правовими наслідками. Якщо ж Ви користувалися якимись іншими даними щодо вартості ресурсів на міжбанківському ринку, я прошу Вас повідомити мене про це, із зазначенням публічного джерела інформації та періоду спостережень. У разі ненадання такої інформації Ваша аргументація в цій частині буде продовжувати вважатися мною необгрунтованою.
Крім того, згідно ч.2 ст.1054 ЦК України до відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору. Тобто, закон прямо визначає, що до відносин за кредитним договором застосовуються положення, що регулюють відносини позики. Відповідно ж до ч.І ст.1048 ЦК України розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.
Таким чином, облікова ставка НБУ - це один з монетарних інструментів, за допомогою якого НБУ встановлює для суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових коштів. Розмір процентів передбачається сторонами у договорі позики на їх власний розсуд. Розмір процентів, який буде встановлений в договорі, законом не обмежується, однак їх максимальний розмір не повинен виходити за межі розумного. Якщо проценти встановлені занадто високі, у цьому випадку договір може бути визнано недійсним як укладений під впливом тяжкої для позичальника обставини і на вкрай невигідних для нього умовах (ст.233 ЦК), з порушенням принципів справедливості, розумності і добросовісності (ст.З ЦК), а також меж здійснення цивільних прав (ст.13 ЦК).
Зазначене правило є доцільним у силу неприпустимості «кабальних» правочинів у сфері лихварства, які можна розглядати як спосіб зловживання правом. Такими позиковими правочинами порушуються права позичальника і дестабілізується майновий оборот у кредитній сфері, оскільки дії позикодавця спрямовані на отримання неадекватної винагороди за надану в борг суму, оплата якої унеможливлює або надмірно ускладнює здійснення цілей, для яких отримано позику, або непропорційно погіршує майновий стан боржника. Крім того, згідно ч.5 ст.11 ЗУ «Про захист прав споживачів» до договорів із споживачами про надання споживчого кредиту застосовуються положення цього Закону про несправедливі умови в договорах, зокрема положення, згідно з якими... п.4: «встановлюються дискримінаційні стосовно споживача правила зміни відсоткової ставки».
Істотними умовами кредитного договору, які визначені законом, є предмет, сума, строк повернення, розмір процентів. Відповідно до ст.651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. Тобто, Кредитор має намір порушити істотні умови кредитного договору в частині розміру процентів, що в свою чергу є істотним порушенням договору стороною договору, який в сенсі ст.629 ЦК України є обов’язковим до виконання сторонами, наслідком якого може бути зміна або розірвання договору.
Згідно ст.13 ЦК України цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства. При здійсненні своїх прав особа зобов’язана утримуватися від дій, які могли б порушувати права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині. Не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах. Уразі недодержання особою при здійсненні своїх прав вимог, які встановлені частинами другою-п’ятою цієї статті, суд може зобов’язати її припинити зловживання своїми правами, а також застосувати інші наслідки, встановлені законом.
Таким чином, наведена в листі начебто Приватбанку інформація в своїй сукупності не дає мені можливості погодитися на пропозицію Приватбанку щодо підвищення процентної ставки за договором кредиту. Оскільки я заперечую не проти права банку на підвищення ставки, а проти порушень законодавчих та нормативних актів в ході реалізації цього права, то я офіційно повідомляю Вас, що я погоджуся підписати Додаткові угоди у разі неухильного виконання банком вимог банківського законодавства України та нормативно-правових актів щодо захисту прав споживачів. Виходячи із ситуації, що склалася, задля виконання вимог Законів України «Про банки і банківську діяльність», «Про захист прав споживачів», ст.1056-1 ЦК України, а також Правил надання банками України інформації споживачу щодо умов кредитування та сукупної вартості кредиту та прошу:
1. Надати мені розрахунок орієнтовної сукупної вартості кредиту. Така інформація необхідна мені для оцінки своєї здатності до подальшого обслуговування отриманого кредиту;
2. Надати мені інформацію щодо подій, які мали безпосередній вплив на вартість ресурсів банку, із зазначенням публічного джерела інформації та діапазону часу, який аналізувався банком. Така інформація необхідна мені з метою розуміння факторів, що можуть впливати на вартість ресурсів банку в майбутньому, а отже - і можливу повторну зміну процентної ставки за кредитами.
3. Повідомити мене про правило (у вигляді алгебраїчної формули), за яким банк розраховує необхідну зміну процентної ставки за договорами на основі подій, що впливають на вартість ресурсів банку. Задля кращого розуміння механізму формування вартості кредиту прошу також навести, яким чином на підставі цього правила були розраховані ставки на момент видачі мені кредиту.
Ще раз підкреслюю, що надання такої інформації є обов’язком банку, який закріплений у відповідних нормативно-правових актах Національного банку України. Тому висловлюю сподівання, що моя вимога щодо надання інформації буде сприйнята Вами із розумінням.
До часу надання такої інформації я не зможу погодитися на пропозицію банку щодо підвищення ставки та буду продовжувати обслуговувати кредит на первісних умовах. У разі, якщо Приватбанк в односторонньому порядку змінить процентну ставку за договором кредиту, я буду змушений звернутися до судових органів за захистом своїх прав і не за місцем знаходження банку, як хоче банк, а за місцем виконання договору, як передбачено ч.8 ст. 110 ЦПК України.
30.01.2009 З повагою ________ _