Генеральному прокурору України
Медведько О.I.
Копія: Президенту України
Янукович В.Ф.
Приватного підприємця Пілярчук В.В.
46008 м. Тернопіль,вул. М.Шептицького 1/8
тел. (095) 208-51-70
З А Я В А
про скоєння службового злочину
Згідно п.4 ст.8 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»,ДПА України наділено правом «в порядку, встановленому законом, надавати податкові роз‘яснення, організовувати виконання цієї роботи органами державної податкової служби». Pоз‘яснення міністерства юстиції, викладені в листі на моє ім‘я від 13.08.2010 року за вих.. № 1281-0-1-10/24 ( заступник міністра Горбунова Л.М. ), стверджує, що «листи-це службова кореспонденція, вони не є нормативно правовими актами, можуть носити лише роз‘яснювальний, інформаційний та рекомендаційний характер і не повинні містити нових правових норм, які зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер. Податкове роз‘яснення не має сили нормативно-правового акта».
ДПА України інформаційними листами від 23.09.2004 року № 477/4/15-1210 «Про оподаткування діяльності платника єдиного податку, що не зазначена в Свідоцтві» та від 23.11.2009 року № 12004/6/17-0716 «Щодо оподаткування доходів суб‘єктів підприємницької діяльності, виплачуваних за виконання господарських договорів з юридичними особами» , за підписом службової особи, заступника голови ДПА України Лекарь С.І. надало податкові роз‘яснення, в яких абсолютно однаково трактувало ст.6 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування та звітності суб‘єктів малого підприємництва» (надалі-Указ) в недостовірному вигляді. Так, в обох листах наведено таке трактування Указу, що «згідно із ст. 6 Указу платник єдиного податку не є платником податку на доходи фізичних осіб (прибуткового податку з громадян) саме від здійснення того виду підприємницької діяльності, дохід від якої обкладається єдиним податком». Одного погляду на Указ вистачає, щоб переконатись в тому, що таких норм закону даний Указ не містить. Дані інформаційні листи ДПА України не відповідають вимогам норм Конституції України та взагалі суперечать Указу Президента України, що призвело до систематичного порушення конституційних прав громадян на підприємницьку діяльність, суттєво звужує їх права, передбачені вказаним Указом та призводить до зловживання посадовим становищем працівниками податкової інспекції. На основі такого «роз‘яснення ДПА України від 23.09.2004 року» особисто на мене, з порушенням чинного законодавства, нараховано 680000 грн. штрафних санкцій ! На мене, власника однієї вантажівки !!!
У відповіді АП України від 16.08.2010 року, вих.. № 41-01/890, за підписом заступника глави АП України Герман Г.М. сказано, що « лист ДПА України від 23.09.04р. № 477/4/15-1210 «Про оподаткування діяльності платника єдиного податку, що не зазначена в Свідоцтві», ДПА України з урахуванням судової практики та на підставі проведеного аналізу податкових роз‘яснень з питань податків з фізичних осіб 01.02.2010року було відкликано (лист № 1886/7/17-0717). Одначе інформаційний лист від 23.11.2009 р. ще є чинним і в ньому закладені аналогічні порушення ст. 6 Указу.
На основі вищенаведеного вважаю, що заступник голови ДПА України Лекарь С.І., будучи службовою особою, вніс до офіційних документів (листів ДПА України від 23.09.2004 р.-вих. № 477/4/15-1210 «Про оподаткування діяльності платника єдиного податку, що не зазначена в Свідоцтві» та від 23.11.2009 року, вих.. № 12004/6/17-0716 «Щодо оподаткування доходів суб‘єктів підприємницької діяльності, виплачуваних за виконання господарських договорів з юридичними особами») завідомо неправдиві відомості, які містять нові правові норми, що суттєво обмежують права громадян та їх законні інтереси. На основі таких неправдивих відомостей працівники податкових органів на місцях кардинально змінювали вимоги та обмеження Указу, в результаті чого постраждало багато невинних громадян України, платників податків суб‘єктів малого підприємництва. Документ, який є предметом злочину-це передбачена законом матеріальна форма одержання, зберігання, використання і розповсюдження інформації, яка має юридичне значення, шляхом фіксації її на папері, магнітній кіно-,відео-,фотоплівці, дискеті або іншому носії. Внесення у офіційні документи неправдивих відомостей передбачає внесення у дійсний документ даних, що не відповідають дійсності повністю або частково.
Згідно ст. 6 Указу «суб‘єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником таких видів податків і зборів (обов‘язкових платежів) – податку на доходи фізичних осіб (для фізичних осіб-суб‘єктів малого підприємництва).». У свою чергу, вичерпний перелік умов, дотримання яких є необхідним для застосування спрощеної системи оподаткування, встановлені п.1 Указу. Згідно з порядком видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 29 жовтня 1999 року № 599 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 2 листопада 1999 року за № 752/4045 підставою для видачі Свідоцтва є подання суб‘єктом підприємницької діяльності-фізичною особою письмової заяви згідно з додатком 1 до зазначеного Порядку.
У рядку 2 вказаної заяви зазначається вид (види) діяльності, яким суб‘єкт підприємницької діяльності передбачає займатись. Зазначені суб‘єктом малого підприємництва види діяльності записуються податковим органом у свідоцтві про сплату єдиного податку. Одначе слід зазначити, що нормами Указу не передбачено обов‘язку суб‘єкта малого підприємництва, який бажає перейти на спрощену систему оподаткування, обирати вичерпний перелік видів підприємницької діяльності, якими він планує займатися. Натомість про наявність такого обмеження можна зробити висновок зі змісту підзаконного нормативного акту, яким є Порядок видачі свідоцтва про сплату єдиного податку, який теж затвердив заступник голови ДПА України Лекарь С.І.
Разом з тим, подібне обмеження не може бути застосоване виходячи з такого.
Обмеження у застосуванні спрощеної системи щодо деяких видів підприємницької діяльності встановлені Законом України від 25 березня 2005 року № 2505-1У «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України». Відповідно до пункту 4 Прикінцевих положень цього Закону з 1 липня 2005 року до прийняття Закону України «Про спрощену систему оподаткування»» Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб‘єктів малого підприємництва» застосовується з урахуванням таких особливостей.
В пункті 1 Указу наведені всі заперечення щодо застосування норм Указу. Інших обмежень щодо видів підприємницької діяльності, під час здійснення яких може застосовуватись спрощена система оподаткування, чинне законодавство не містить. При цьому додаткові обмеження не можуть встановлюватись підзаконними нормативними актами, зокрема Порядком видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку.
У свою чергу, вичерпний перелік умов, дотримання яких є необхідним для застосування спрощеної системи оподаткування, встановлені пунктом 1 Указу. Ці умови не обмежують суб‘єкта малого підприємництва у виборі здійснюваних ним видів діяльності лише тими, що зазначені у свідоцтві про сплату єдиного податку чи в будь- якому іншому документі.
Отже суб‘єкт малого підприємництва має право займатися будь-якими видами підприємницької діяльності, за винятком тих, що не можуть здійснюватися з використанням спрощеної системи оподаткування в силу прямої законодавчої заборони.
За таких обставин режим оподаткування єдиним податком поширюється на всі доходи суб‘єкта малого підприємництва, що обрав спрощену систему оподаткування, незалежно від видів підприємницької діяльності, від яких ці доходи одержані.
Ураховуючи наведене, норми Указу поширюються на всі доходи суб‘єкта спрощеної системи оподаткування, отримані ним як виручка від реалізації товарів, робіт, послуг у межах усіх видів здійснюваної ним підприємницької діяльності. При цьому ставка, за якою сплачується єдиний податок таким суб‘єктом малого підприємництва, визначається з урахуванням абзацу третього пункту 2 Указу.
На основі вищенаведеного прошу Вас, пане генеральний прокурор:
1. Провести перевірку вказаних у моїй заяві фактів порушення чинного законодавства, що допустила службова особа, яка діяла в інтересах служби, заступник голови ДПА України Лекарь С.І., шляхом внесення в офіційні документи ДПА України завідомо неправдивих відомостей, що підпадають під поняття вчинення службового підроблення документів, що передбачає відповідальність по ч.2,ст..366 КК України.
2. Внести протест та вимагати скасування інформаційних листів ДПА України від 23.09.2004 року № 477/4/15-1210 «Про оподаткування діяльності платника єдиного податку, що не зазначена в Свідоцтві» та від 23.11.2009 року № 12004/6/17-0716 «Щодо оподаткування доходів суб‘єктів підприємницької діяльності, виплачуваних за виконання господарських договорів з юридичними особами», як таких, що не відповідають нормам чинного законодавства та є незаконними.
3. Визнати, що інформаційний лист ДПА України від 23.09.2004 року № 477/4/15-1210 «Про оподаткування діяльності платника єдиного податку, що не зазначена в Свідоцтві» був не правочинним та всі дії, що робились з посиланням на цей лист є незаконними та підлягають скасуванню.
4. Згідно вимог ст. 20 Закону України «Про прокуратуру» внести подання до ДПА України про усунення порушень закону та умов, що їм сприяють.
Відповідь про прийняті, згідно чинного законодавства міри прошу надати в письмовому виді.
27 серпня 2010 року. Пілярчук В.В.
Пане Президент України! Я вже неодноразово звертався до Вас по факту порушення чинного законодавства працівниками державної податкової служби України, зокрема в м. Тернополі. На жаль, всі мої скарги до Вас йшли на розгляд або в генеральну прокуратуру України або в ДПА України, звідки їх таким самим чином переадресовували в прокуратуру та в ДПА Тернопільської області. Працівники прокуратури в Тернопільській області робили запит в ДПА в Тернопільській області,а не проводили об‘єктивну її перевірку, яка писала їм, що все ОК і прокуратура давала мені (дуже рідко!) відповідь, що жодних порушень чинного законодавства не виявлено. ДПА в Тернопільській області теж писала, що жодних порушень чинного законодавства не встановлено. Після моїх численних звернень та наведення конкретних фактів порушення, що допускали працівники прокуратури та ДПА в Тернопільській області, мені почали писати, що всі відповіді на мої питання мені вже надані і жодної перевірки мені не будуть проводити.
Не витримавши такого наглого нехтування чинного законодавства я 25.06.10р.подав в прокуратуру Тернопільської області заяву про скоєння адміністративного правопорушення головою ДПА в Тернопільській області Кацан М.Б. по ст.. 212-3 КУпАП «Про порушення права на інформацію». Копію цієї заяви я надіслав в Генеральну прокуратуру України ! Станом на 19 серпня 2010 року я жодної відповіді з прокуратури не отримав, хоча закон передбачає прийняття рішення прокурором на протязі 3-10 днів, від дня отримання повідомлення. 19 та 20 серпня 2010 року я подав нові заяви про скоєння аналогічних правопорушень головою ДПА Кацан М.Б та в.о. голови Михайлюк В.Д. Крім того я подав на прокуратуру Тернопільської області в суд за бездіяльність при розгляді моєї заяви про правопорушення. Крім того прокуратура Тернопільської області систематично нехтує моє конституційне право, що передбачене ст. 18 Закону України «Про звернення громадян» про мою особисту участь при розгляді мого звернення, не наводячи жодних мотивацій про відмову.
Пане Президент України! В Вашій програмі «Україна для людей» Ви неодноразово заявляли, що доб‘єтесь верховенства права та що закон буде один для всіх. На жаль, пане Президент України, як Ви бачите з наведених мною фактів, закон не писався для працівників ні Тернопільської прокуратури, ні для працівників ДПА України, ні для ДПА в Тернопільській області та ОДПІ в м. Тернополі.
Як в таких умовах може жити, працювати та радіти життю пересічний громадянин України, пане Президент України ? Кому потрібна така держава ? Цим зарвавшимся чиновникам ? Для чого ми живемо ? Для чого міністерство юстиції України пропонує мені подавати в суд на незаконні акти ДПА України, замість того, щоб вимагати від ДПА України скасування протизаконних актів ? І, що цікаво, що міністерство юстиції пропонує мені подавати в Конституційний суд України, добре знаючи, що згідно ст.14 Положення про Конституційний Суд України, «до повноважень Конституційного Суду України не належать питання щодо законності актів органів державної влади».(лист міністерства юстиції України від 02.06.10р. вих.. № 7104-0-33-10-20 (заст.. міністра Панченко А.М.) Для чого генеральна прокуратура посилає мене туди ж, в суд ? Що ніхто в цій країні не знає, що згідно ст.20 Закону України «Про прокуратуру» «при виявленні порушень закону прокурор або його заступник у межах своєї компетенції мають право:
-опротестувати акти прем‘єр-міністра України, КМУ, Ради міністрів АР Крим, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади,виконавчих органів місцевих Рад, підприємств,організацій,установ,громадських об‘єднань, а також рішення і дії посадових осіб.»
-звертатись до суду з заявами про захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб. А стаття 21 того ж Закону говорить,що «протест на акт, що суперечить закону, приноситься прокурором, його заступником до органу, який його видав, або до вищестоящого органу. Протест прокурора зупиняє дію опротестованого акта і підлягає обов‘язковому розгляду відповідним органом або посадовою особою у десятиденний строк після його надходження». Це для кого написано, пане Президент України ? А де ж реакція на все це генеральної прокуратури України? Де припис прокурора (ст.. 22), де подання прокурора (ст.. 23), де постанова прокурора (ст.. 24 ) ? Ось і виходить, що на всі ці неподобства повинен реагувати пересічний громадянин України, а прокуратура – в стороні. Я на 99 % впевнений, що навіть на цю мою заяву про скоєння злочину генеральна прокуратура України не відреагує (ворон ворону ока не виклює-народна мудрість), а я стану особистим ворогом прокуратури Тернопільської області, як став ним (ворогом ) ДПА в Тернопільській області. А за що мене ненавидіти – за те, що я захищаю свої права та свободи, що втоптали в грязюку чиновники Тернопільської області ? А Ви, пане Президент України, потім дивуєтесь, чому пропадають журналісти, редактори Харківських газет та інші неугодні люди, за що їх вбивають ? Так державна мафія бореться за своє право керувати, як їм заманеться, в цій державі, пане Президент України !
На основі вищенаведеного, прошу Вас, пане Президент України, як гаранта дотримання Конституції України, візьміть на суворий контроль мою заяву, почуйте мене і допоможіть мені та іншим громадянам України в одному – щоб в Україні панував З А К О Н !!! Також прошу Вас дати мені відповіді на наступні питання:
1. Чи правомірно міністерство юстиції направляє мене до конституційного Суду України, наперед знаючи, що ці питання не входять до його компетентності?
2. Чому міністерство юстиції не реагує на мої повідомлення, не проводить перевірку викладених фактів, згідно ст.15 Закону України «Про звернення громадян», про незаконність інформаційних листів ДПА України ?
3. Чому генеральна прокуратура України жодним чином не реагує на мої неодноразову заяви про протиправні дії посадових осіб ДПА України та Тернопільської області ?
4. Чому прокуратура Тернопільської області систематично порушує чинне законодавство, абсолютно не реагує на заяви про скоєння адміністративних правопорушень, при мовчазній згоді генеральної прокуратури, що була про це проінформована ?
Відповіді на мої питання прошу надати в письмовому вигляді.
З повагою
ПП Пілярчук В.В.
27 серпня 2010 року.
Голові комітету ВР України з промислової і
регуляторної політики та підприємництва
Королевській Н.Ю.
Пані Наталіє ! Я вже писав Вам про порушення чинного законодавства працівниками ОДПІ м. Тернополя та ДПА в Тернопільській області, На жаль, жодної відповіді від Вас та очолюваного Вами комітету я не отримав. Я не можу зрозуміти, як може в правовій державі бути такий масштабний обман на державному рівні – лист ДПА України з‘явився в вересні 2004 році при уряді Януковича, благополучно пережив уряди Тимошенко, знов Януковича, знов Тимошенко і тільки в лютому 2010 році був відізваний. На жаль, ті катастрофічні наслідки, до яких призвів цей лист ніхто не відмінив. Я теж ще не можу нічого доказати ні ОДПІ в м. Тернополі, ні ДПА в Тернопільській області. В нашій державі взагалі нічого не можна довести ні в прокуратурі, ні в суді, ні в податковій. Мені всі пишуть, що жодних порушень Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування та звітності», а саме його ст. 6 ці листи не містять. Як це може бути, пані Наталіє? Для чого в нас є законодавчий орган – Верховна Рада України, що спокійно споглядає на те, що з їхніми законами роблять на місцях. Для чого приймати закони, які після ВР України спокійно переписуються під податкову і на протязі шести !!!! років спокійно пресують підприємців, тобто громадян України ! А Ви, панове, що не знаєте про все це? Вам що невідомо це ?
Надсилаю Вам для контролю та інформації копії моїх заяв про скоєння кримінального злочину та адміністративних правопорушень, що скоїли високо посадовці ДПА України та Тернопільської області. На жаль, я не являюсь фаховим юристом – я інженер-механік за освітою та і працював, як Ви зрозуміли все життя в автомобільному транспорті. Грошей на адвокатів немає, підприємництвом вже місяць, після того ,як побачив новий податковий кодекс, не займаюсь, засоби виробництва відсутні, от і я самотужки трохи навчився розбиратись в законах і все це я сам пишу, вчуся потроху та воюю з ними. На основі цього злополучного листа ДПА України від 23.09.04 року, який повністю спотворює вимоги ст.. 6 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування та звітності, ОДПІ м. Тернополя наклала на мене штрафних санкцій на суму близько 680000 грн. Вся суть цього листа від 2004 року зводиться до того, що згідно Указу різні види діяльності суб‘єкта підприємництва змінюють тільки ставку єдиного податку, а згідно цього листа ДПА України від 23.09.2004 р. змінюють систему оподаткування !!! На основі цього інформаційного листа ДПА України, ОДПІ м. Тернополя зробила мене, платника єдиного податку в 200 грн. в місяць, тобто максимальної ставки, по одному виду діяльності на спрощеній системі оподаткування, а по другому виду діяльності – по загальній системі оподаткування !!! Де таке може бути панове законодавці ??? Якими нормативними документами це передбачено ??? Довго я добивався від голови ДПА в Тернопільській області відповіді на мої конкретні питання і ось отримав їх. Але які (див. відповідь ДПА в Тернопільській області від 14.06.2010 року)!!! Голова ДПА в Тернопільській області Кацан М.Б. вважає, що згідно ст. 4 Указу платник єдиного податку може одночасно перебувати на двох системах оподаткування (спрощеній та загальній) одночасно !!! За ці неправдиві дані , я подав в адміністративний суд на голову ДПА Кацан М.Б. з вимогою про надання мені в примусовому порядку достовірної та об‘єктивної інформації і … отримав відмову ! Ви чуєте, пані Наталіє, суд відмовив мені в моєму конституційному праві на достовірну та об‘єктивну інформацію, мотивуючи це тим, що відповідь я все ж таки отримав, а яка вона – це вже не наша справа! Паралельно я подав заяву в Тернопільську обласну прокуратуру про скоєння головою ДПА в Тернопільській області Кацан М.Б. адміністративного правопорушення згідно ст.212-3 КУпАП «Порушення права на інформацію». Заява пролежала в обласній прокуратурі 54 дні і ніхто нічого навіть пальцем не поворухнув. Тоді я подав в окружний адміністративний суд м. Тернополя позов про бездіяльність обласної прокуратури. Судове засідання призначене на 14 вересня 2010 року. Я глибоко сумніваюсь в тому, що наш доблесний суд щось суттєве вирішить. Дві моїх нових заяви про скоєнні адміністративного порушення головою ДПА Кацан М.Б. та в.о. голови ДПА Михайлюк В.Д. ось вже з 21 серпня 2010 року знаходяться в Тернопільській обласній прокуратурі і жодних дій по них також не проводиться(станом на 09 вересня 2010 року).. Що знов подавати на бездіяльність прокуратури в суд? Ось так на місцях проводиться президентське гасло «Я почую кожного!» Мені тяжко боротись з цими чиновниками, я їх розізлив сильно, боюся,щоб не закінчилось для мене ця боротьба плачевно По можливості прошу Вас прийняти всі можливі міри, щоб не допустити спускання цих всіх справ на «гальмах», бо Ви чудово розумієте, що генеральна прокуратура України легенько так може порушити проти мене кримінальну справу по ст.383 КК України «Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину».. Хоча в своїй заяві про скоєння службового злочину заст.. голови ДПА України Лекарь С.І. я чітко посилався на тлумачення Вищого адміністративного Суду України, що викладені в його листі № 1275 від 28.09.2009 року. Хіба ніхто в Україні не бачить цього ?
Крім того надаю Вам, пані Наталіє, копію відповіді ДПА України від 05.05.2010 року (вих.. № 3033/П/17-0514 за підписом Лекарь С.І.) для того, щоб Ви та Ваш комітет побачили як трактує чинне законодавство ДПА України. Там до речі Ви теж побачите трактування ст. 6 Указу в «їхньому» розумінні.
На основі вищенаведеного прошу Вас, пані Наталіє, як голову комітету ВР України, розглянути цей лист та прийняти всі міри для того, щоб:
- моя заява про скоєння службового злочину заст. голови ДПА України Лекарь С.І. не була спущена на «гальмах».
- генеральна прокуратура України визнала не правочинними та опротестувала листи ДПА України від 23.09.2004 року та від 23.11.2009 року (див. вище )
- унеможливити в майбутньому появу таких листів, що спотворюють вимоги Законів України.
- комітет надав мені свою позицію по законності трактування ст. 6 Указу, що наведена в інформаційних листах ДПА України від 23.09.2004 року та 23.11.2009 року та в відповіді ДПА України від 05.05.2010 року.
Відповідь на моє звернення прошу надати в письмовому вигляді.
З повагою
ПП Пілярчук В.В.
10 вересня 2010 року