Начальнику ДПІ у _________________ районі
м. Харкова
Фізичної особи – підприємця ______________
“Щодо реєстрації платником податку на додану вартість”
Мною, ФОП _____________________________________, отримано Ваш лист від _______ №____, яким Вами з посиланням на Постанову КМУ від 20.12.2008р. №1118, яку підписано нашим неадекватним, як свідчить телепередача “95-й квартал”, прем’єр – міністром Тимошенко Юлією Володимирівною, Ви вимагаєте від мене подання заяви про анулювання свідоцтва платника податку на додану вартість.
Я розумію, що наша прем’єрка є мультиособистістю і в її особі можна водночас знайти більше ніж 226 народних депутатів України. Але такого, хоч і рідкого, але все ж таки відомого світовій психіатрії діагнозу, явно недостатньо, щоб вважати її намагання внести зміни до закону чи то до Указу Президента України легітимними. Скоріше, навпаки.
За таких обставин я бажаю навести наступні норми закону України “Про податок на додану вартість” (далі – закон “Про ПДВ”) та Указу Президента України “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва” (далі – Указ) в редакціях чинних як на дату набрання чинності славнозвісною Постановою КМУ ім. ЮВТ так і на дату написання цього листа.
Так, відповідно до п. 2.2 ст. 2 закону “Про ПДВ” платником податку є будь-яка особа, яка за своїм добровільним рішенням зареєструвалася платником податку. Ця норма закону свідчить про те, що платником податку може стати навіть особа, що не є суб’єктом підприємницької діяльності!
Відповідно до ст. 4 Указу спрощена система оподаткування, обліку та звітності для суб’єктів малого підприємництва може застосовуватися поряд з діючою системою оподаткування, обліку та звітності, передбаченою законодавством, на вибір суб’єкта малого підприємництва. Ця норма свідчить про те, що платнику єдиного податку прямо дозволено поряд з цією системою застосовувати іншу, чинну. Тобто, прямо зазначена можливість бути платником ПДВ, що повністю узгоджується з вищенаведеною нормою закону.
Відповідно до п.п. “в” п 9.8 ст. 9 закону “Про ПДВ” реєстрація діє до дати її анулювання, яка відбувається у випадках, якщо:
в) особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку або стає суб’єктом інших спрощених систем оподаткування, які визначають особливий порядок нарахування чи сплати податку на додану вартість, відмінний від тих, що встановлені цим Законом, чи звільняють таку особу від сплати цього податку за рішенням суду або з будь-яких інших причин;
Анулювання реєстрації на підставах, визначених у підпунктах "б" - "ґ" цього пункту, здійснюється за ініціативою відповідного податкового органу або такої особи.
Буквальне тлумачення цієї норми дозволяє дійти висновку, що анулювання свідоцтва можливе за ініціативою ДПІ, але виключно у разі, якщо перехід на спрощену систему відбувся уперше. Якщо суб’єкт продовжує діяльність за спрощеною системою, він може відмовитись від сплати ПДВ лише за власним бажанням на підставі інших підпунктів названого п. 9.8 ст. 9 закону “Про ПДВ”.
За таких обставин, я повідомляю Вам, що Юлькіне бажання позбавити мене мого законного права бути платником ПДВ не є моїм бажанням! А тому, я заявляю, що в 2009р я бажаю залишитись платником ПДВ.
Також незрозумілою для мене залишається Ваша фраза “на виконання Постанови КМУ”. Сама постанова, як мені відомо, називається “Про роз’яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 р. N 727” (до речі, в чинній редакції Указу Кабмін такими повноваженнями не наділений. Такі повноваження були надані Кабміну ст. 12 старої редакції Указу), тому Юлька сотоварищі надали роз’яснення не діючої (!) редакції Указу. А Ваше фанатичне виконання роз’яснення не чинної редакції Указу, на мій погляд, є явним перевищенням Ваших владних повноважень!
Також попереджаю Вас, що в разі незаконного, за Вашої ініціативи, анулювання мого свідоцтва платника ПДВ я в судовому порядку буду відшкодовувати з Держави спричинені мені збитки, а також усі судові витрати, в тому числі, витрати на оплату послуг адвоката, які в умовах фінансової кризи не є дешевими.
З повагою та надією на порозуміння,
ФОП _______________
Образец "заявления" http: //forum.liga.net/Messages.asp?did=107765